De invloed van studieschuld

Hoe meer geld je leent, hoe lager het maximale hypotheekbedrag uitvalt. Vrijwel alle leningen en kredieten worden geregistreerd bij het BKR en banken houden hier rekening mee. Studieschuld valt hier niet onder, maar deze heeft zeker invloed.

Inkomensplaatje

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, een stichting die wettelijk gezien alle kredieten moet registreren. Dit om te voorkomen dat mensen te veel schulden maken en in de problemen raken wanneer ze niet meer kunnen terugbetalen. Kredietverstrekkers, zoals banken en andere financiële instellingen, kunnen bij BKR toetsen of een gevraagde lening nog wel bij het inkomensplaatje van de aanvrager past. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een lager maximum of tot het totaal weigeren van een hypotheek.

Financiële huishouding

Balen natuurlijk, maar het houdt de financiële huishouding wel overzichtelijk en voorkomt problemen. Echter, sommige zaken, zoals leningen bij familie, huurachterstanden en betalingsachterstanden bij energieleveranciers worden niet geregistreerd. Net zoals een studieschuld. Toch is het verstandig om deze wel te melden, want je wilt niet in een schuldsanering terechtkomen. Elke schuld drukt tenslotte op wat je maandelijks kunt uitgeven.

Oogopslag

Vooral die studieschuld is wel een dingetje. Volgens vergelijkingssite Independer.nl heeft een miljoen Nederlanders zo’n studieschuld, met een gemiddelde waarde van vijftien mille. De invloed hiervan op de hypotheeksom is niet mals. Om dit aan te geven, heeft Independer samen met het AD een handig overzichtje ontwikkeld waarop je in een oogopslag kunt zien hoeveel invloed een bepaalde lening heeft op jouw gewenste hypotheekbedrag.

Niet weinig

En dat is niet weinig: stel je bent alleenstaand en hebt een jaarinkomen van dertigduizend euro. Zonder schuld kun je maximaal 140.277 euro lenen. Bedraagt je schuld vijf mille, dan zakt dit al naar 129.487 euro. Bij het genoemde gemiddelde bedrag van vijftienduizend euro kun je nog maar 107.906 euro lenen.

Wel opvragen

Het niet melden van zo’n schuld kan uiteindelijk tot een benauwde financiële situatie leiden. Bovendien wordt het binnenkort wél mogelijk om een studieschuld op te vragen. Wil je alvast weten wat de invloed is in jouw situatie, check dan de tool op de weblog van Independer.