Waar moet je op letten bij een aankoopbezichtiging?

Als je een mooie woning hebt gevonden, is het hoog tijd om het huis te bezichtigen. En dit doen we samen. Voor aanvang zullen we je ontmoeten voor de woning. Hierbij een aantal tips waar je op moet letten tijdens de bezichtiging:

1. Schrijf je eisen en wensen op!

Vraag jezelf van tevoren af waar jouw huis allemaal aan moet voldoen en schrijf dit indien nodig op. Zo kun je tijdens de bezichtiging controleren of de woning echt aan je wensen voldoet. Het is logisch dat je tijdens de bezichtiging geneigd bent door een roze bril te kijken, maar probeer je wensen en eisen niet uit het oog te verliezen.

2. Denk vooraf na over vragen

Wat voor gevoel krijg je als je het huis binnenkomt? De eerste indruk is namelijk erg belangrijk. Zie jij jezelf in de woonkamer zitten? Kijk daarnaast op je gemak rond in het hele huis. Je hebt als koper tenslotte een onderzoeksplicht. Vergeet hierbij geen vragen te stellen. Hier helpen wij je uiteraard bij. Denk vooraf al na over vragen die je tijdens de bezichtig zou kunnen stellen.

3. Let ook goed op de details

Kijk tijdens de bezichtig ook naar details. Hoe is bijvoorbeeld de afwerking van deuren en ramen? Kom je scheuren of vochtplekken tegen? Vraag de makelaar altijd wat de oorzaak is van mogelijke gebreken. De makelaar is verplicht om je hierover te informeren. Als ervaren makelaar hebben wij hier een oog voor en zullen we je ondersteunen met gerichte vragen.

4. Denk na over een bouwtechnische keuring 

Als je extra zekerheid wenst over de bouwkundige staat van een woning, kun je er ook voor kiezen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De uitkomst hiervan kun je meenemen in je onderhandeling of – als de keuring pas na het tekenen van de koopovereenkomst wordt uitgevoerd – opnemen als ontbindende voorwaarde.

5. Kijk ook naar de buitenkant van het huis

Vergeet ook de buitenkant van het huis niet. Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Zijn deze nog in goede staat? Is het dak in orde en zit het houtwerk goed in de verf? Heeft de woning een verzorgde tuin of een net dakterras? Hoe is de buitenruimte gelegen ten opzichte van de zon? Heb je veel privacy of moet je de hele zomer tegen je buren aankijken? Hier zullen wij uiteraard ook voor je op letten.

6. Welke voorzieningen zitten er in de buurt?

Misschien ben je al bekend met de buurt. Zo niet, dan is het een goed idee om voor de bezichtiging rustig door de wijk te wandelen. Denk jij dat je jezelf thuis zult voelen in deze omgeving? Hoe zit het met de voorzieningen? Zijn er winkels en scholen op loopafstand? Is de buurt geschikt voor kleine kinderen? Is er plek om je auto gratis te parkeren? Denk afhankelijk van jouw situatie na wat voor voorzieningen in de buurt belangrijk zijn en of de buurt deze bezit.

 

 

Neem contact op met onze makelaars

Zoals gezegd, de grootste tip is: bereid je goed voor. Dan kun je het meest ontspannen de bezichtiging uitvoeren. Achteraf toch nog vragen of geïnteresseerd in het uitbrengen van een bod? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 0348-431919 of mail naar woerden@drieman.nl. Het team van Drieman Garantiemakelaars staat voor je klaar!