De Beste Wijken om te Wonen in Woerden

Wil jij weten welke wijken het meest populair zijn om te wonen in Woerden? Wij hebben een overzicht gemaakt van de verschillende wijken van Woerden, waarbij we de faciliteiten, doelgroepen, huizentypes en de gemiddelde woningwaarden bespreken. Zo weet jij precies welke wijk er past bij jouw wensen!

1. Snel en Polanen

De wijk Snel en Polanen in Woerden

De wijk Snel & Polanen, gelegen aan de zuidoostkant van Woerden, is een van de nieuwste en meest moderne woongebieden van de stad. Deze wijk, die zich kenmerkt door zijn unieke opzet, bestaat uit verschillende ‘eilanden’ die omringd worden door water. Dit geeft de buurt een bijzonder en aantrekkelijk karakter, met een gevoel van rust en ruimte ondanks de nabijheid van stedelijke voorzieningen. De straatnamen in Snel & Polanen zijn geïnspireerd op diverse thema’s zoals steden, munten, schrijvers, wijnen, bergen en eilanden, wat de wijk een culturele en historische rijkdom verleent.

Faciliteiten in Snel en Polanen

Deze moderne wijk biedt tal van voorzieningen, waaronder winkelcentrum Snel & Polanen met 17 winkels zoals een supermarkt, apotheek, en diverse speciaalzaken. Parkeren is gratis. Er zijn drie basisscholen (Regenboog, Margrietschool, Anderssenschool) en het MinkemaCollege voor voortgezet onderwijs is nabij. Sport- en recreatiemogelijkheden zijn ruim aanwezig, met o.a. voetbal, dansschool, en watersport op de Cattenbroekenplas. Deze plas, met een apart zwemgedeelte, is populair voor surfen, zeilen en suppen. Ook is er een hondenstrand en een wandelroute van 4 km rondom de plas. De plas is goed bereikbaar en biedt voldoende parkeergelegenheid.

Doelgroep in Snel en Polanen

De buurt Snel en Polanen telt 5.750 inwoners in 2023. Snel en Polanen is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen, mede dankzij de vele speeltuinen en parken in de wijk zoals de Boekentuin. Deze bestaat uit een grote speeltuin en een veld voor diverse activiteiten zoals de jaarlijkse avondvierdaagse.

Huizentypes in Snel en Polanen

Er zijn 2.260 woningen in de buurt Snel en Polanen. De wijk biedt een mix van verschillende huizen zoals rijtjeshuizen, appartementen en enkele vrijstaande woningen, vaak modern en ruim opgezet. Tussen of geschakelde woningen komen het meeste voor in de buurt.

Gemiddelde woningwaarde van Snel en Polanen

De gemiddelde WOZ waarde in de buurt Snel en Polanen was €446.000 in 2023, wat relatief betaalbaar is gezien de ruime opzet van de woningen en het ruime aanbod aan faciliteiten binnen de wijk. De gemiddelde WOZ woningwaarde in de buurt is met €168.000 gestegen van €278.000 in 2013 tot €446.000 in 2023 (dat is een stijging van 60%). De ontwikkeling van de data in de tijd volgt een duidelijk stijgende trend: De cijfers groeien bijna ieder jaar.

 

2. Molenvliet

De wijk Molenvliet in Woerden

Molenvliet is een levendige en groene wijk, gelegen aan de zuidwestkant van Woerden. Deze wijk is een van de grootste en meest diverse woonwijken van Woerden. De wijk kenmerkt zich door een gevarieerde opzet met ruime straten, veel groen en een breed scala aan voorzieningen die het leven hier aangenaam en comfortabel maken. De straatnamen in Molenvliet zijn geïnspireerd door elementen uit de natuur en waterwegen, zoals rivieren, bloemrijke weiden en traditionele vaartuigen, wat bijdraagt aan het landelijke karakter van de wijk. Molenvliet biedt een harmonieuze mix van moderne voorzieningen en natuurlijke elementen, wat het tot een aantrekkelijke woonomgeving maakt voor een diverse groep inwoners.

Faciliteiten in Molenvliet

Winkelcentrum Molenvliet is een deels overdekt winkelcentrum met 18 winkels, waaronder een supermarkt, speciaalzaken, een opticien, een snackbar en een Chinees restaurant, en centraal gelegen het Orakelplein met een kunstwerk. De wijk Molenvliet beschikt over een park met sportvelden, een heuvel en unieke asfaltwegen, waar jaarlijks een muziekfestival plaatsvindt. Aan de rand van de wijk bevinden zich sportvelden voor verschillende verenigingen. Daarnaast zijn er drie basisscholen: de Johan Frisoschool (christelijk), de Molenwiek (katholiek) en De Achtsprong (openbaar).

Doelgroep in Molenvliet

De wijk Molenvliet telt 8.955 inwoners in 2023 en trekt vooral gezinnen en ouderen aan. De rustige straten en het vele groen zijn ideaal voor diegenen die een kalme leefomgeving waarderen.

Huizentypes in Molenvliet

In Molenvliet zijn er in totaal 3.802 woningen, voornamelijk eengezinswoningen en duplexwoningen. De huizen zijn ruim en goed onderhouden, vaak met een tuin. Tussen- of geschakelde woningen komen het meeste voor in de buurt.

Gemiddelde woningwaarde van Molenvliet

De gemiddelde WOZ-waarde in Molenvliet was €354.000 in 2023. Dit is aan de lage kant in vergelijking met de andere wijken in Woerden. De gemiddelde WOZ-waarde in Molenvliet is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. In 2013 was de gemiddelde WOZ-waarde nog €229.000, wat betekent dat de waarde in tien jaar met €125.000 is toegenomen, een stijging van 55%. De ontwikkeling van de woningwaarden laat een duidelijke stijgende trend zien, met bijna elk jaar een toename.

3. Binnenstad

De binnenstad van Woerden

Het centrum/binnenstad van Woerden bestaat uit een historische kern. Het gebied van de binnenstad van Woerden is van oudsher het gebied binnen de singel. De vele voorzieningen in dit gebied zijn op loopafstand. Ook het NS-station is op loopafstand. Evenementen vinden plaats op het Excercitieveld dat net buiten de binnenstad ligt en voornamelijk op het Kerkplein. Voorbeelden zijn de Woerdense Vakantieweek, het Straattheaterfestival en de Woerdense Koeiemart.

Faciliteiten in de binnenstad

Het stadshart van Woerden biedt een levendig winkelgebied met zowel bekende ketens als lokale ondernemers, aangevuld met diverse horecagelegenheden en een centraal gelegen stadshotel. Het historische centrum herbergt culturele bezienswaardigheden zoals het Kasteel, het Stadsmuseum en verschillende kerken, met regelmatig voorstellingen in het Klooster. Aan de rand van het centrum ligt het Landgoed Brediusbos, een groot park met een kinderboerderij en speelvoorzieningen, waar binnenkort ook een horecagelegenheid wordt geopend. Bovendien zijn er regelmatig stadswandelingen die de rijke geschiedenis en charme van Woerden laten zien.

Doelgroep in de binnenstad

De buurt Binnenstad telt 2.810 inwoners in 2023. Perfect voor jonge professionals en liefhebbers van stadsleven. De dynamische omgeving en centrale ligging zijn grote pluspunten. De bevolking van de buurt Binnenstad is met 750 personen gestegen van 2.060 personen in 2013 tot 2.810 personen in 2023 (dat is een zeer grote stijging van 36%).

Huizentypes in de binnenstad

Er zijn 1.575 woningen in de buurt Binnenstad. Vooral karakteristieke appartementen en enkele gerenoveerde historische woningen. Appartementen komen het meeste voor in de buurt Binnenstad: er zijn 949 adressen met het woningtype appartement.

Gemiddelde woningwaarde van de binnenstad

De gemiddelde WOZ waarde in de buurt Binnenstad was €361.000 in 2023. De gemiddelde prijs kan variëren tussen kleine stadspandjes en bijzonder vastgoed in het hart van de stad, waarbij de prijzen sterk kunnen oplopen. De gemiddelde WOZ woningwaarde in de buurt Binnenstad is met €136.000 gegroeid van €225.000 in 2013 tot €361.000 in 2023 (dat is een groei van 60%). De ontwikkeling van de data in de tijd volgt een duidelijk stijgende trend: De cijfers stijgen bijna ieder jaar.

 

4. Waterrijk

De wijk Waterrijk in Woerden

De wijk Waterrijk ligt aan de zuidoostkant van Woerden en is een van de nieuwste uitbreidingen van de stad. De wijk bestaat uit verschillende eilanden die omgeven zijn door water, wat de wijk een unieke en moderne uitstraling geeft. Waterrijk omvat een exclusief villapark met ongeveer 175 villa’s, waar luxe en comfort centraal staan. De straatnamen in Waterrijk zijn geïnspireerd op Europese meren en prominente politici, wat bijdraagt aan het internationale karakter van de wijk. Momenteel worden de laatste kavels in Waterrijk bebouwd, waardoor de wijk binnenkort volledig voltooid zal zijn.

Faciliteiten in Waterrijk

In de wijk Waterrijk zijn diverse voorzieningen die het leven hier aangenaam maken. Aan de rand van de wijk ligt het winkelcentrum Snel & Polanen met 17 winkels, waaronder een supermarkt, apotheek, en diverse speciaalzaken. Voor onderwijs zijn er drie basisscholen (Regenboog, Margrietschool, Anderssenschool) en het Minkema College voor voortgezet onderwijs is nabij. Recreatieplas Cattenbroek, een zandwinningsplas die nu als natuur- en recreatiegebied dient, biedt mogelijkheden voor zwemmen, watersporten en wandelen. De plas is goed bereikbaar en beschikt over horeca. Ook is er een kerkgebouw in Waterrijk, Het Baken.

Doelgroep in Waterrijk

De buurt Waterrijk telt 3.160 inwoners in 2023. Vooral populair bij milieubewuste gezinnen en professionals. De focus op duurzaamheid en moderne architectuur trekt een vooruitstrevend publiek. Het aantal inwoners in de buurt Waterrijk is met 970 inwoners gegroeid van 2.190 inwoners in 2013 tot 3.160 inwoners in 2023 (dat is een zeer grote toename van 44%).

Huizentypes in Waterrijk

Er zijn 1.137 woningen in de buurt Waterrijk. Moderne, duurzaam gebouwde woningen en appartementen met veel aandacht voor energie-efficiëntie. Tussen of geschakelde woningen komen het meeste voor in de buurt Waterrijk.

Gemiddelde woningwaarde van Waterrijk

De gemiddelde WOZ waarde in de buurt Waterrijk was €596.000 in 2023 door de moderne faciliteiten en de nadruk op duurzaam leven. De gemiddelde WOZ woningwaarde in de buurt Waterrijk is met €276.000 gestegen van €320.000 in 2013 tot €596.000 in 2023 (dat is een stijging van 86%). De ontwikkeling van de data in de tijd volgt een duidelijk stijgende trend: De cijfers groeien bijna ieder jaar.

Wil jij nu in Woerden wonen?

Ben je op zoek naar een woning in een van deze wijken, of heb je vragen over de woningmarkt in Woerden? Lees dan meer over onze aankoop service. Binnen Drieman Garantiemakelaars Woerden geloven we in een “makelaarWIJ” – Wij zijn jouw gids, consultant, therapeut, adviseur en beste vriend tijdens jouw zoektocht naar je droomwoning. Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag!